За здравето на здравето!

Някога, когато пътувах, не знаех какво “богатство” може да крият тези, които срещам по пътя си или просто са около мен. Разбрах и че няма как да се докоснем и насладим на това “богатство”, ако останем непознати.

Затова реших да споделя с всички, които се интересуват, едно мое богатство – Gyoki Hô!

Това е простичко упражнение за тялото и ума, което преподавам в курсовете си. При него, чрез вниманието на ума и дишането се събуждат сетивността и чувствителността на тялото. И преди да кажете, че това са поредните празни приказки, бих добавил, че Gyoki Hô е упражнение, което трябва да се преживее. Като цяло упражненията, които споделям с хората, не работят, ако само ги осмисляме. Необходимо е да ги преживеем и усетим лично.

Колкото и просто да ви се стори, не подценявайте Gyoki Hô. То може да ви изненада и да се окаже от незаменимо, особено ако търсите начини да се освободите от стреса, да се върнете в центъра си или се нуждаете от точен и ефективен начин отново да “стъпите на земята”, да се срещнете отново с тялото си и да се почувствате добре в него.

Въпреки че лично аз го практикувам от години, Gyoki Hô продължава да разкрива в мен нови дълбочини. Често го правя и когато се чувствам в безизходица или искам да се свържа със себе си, защото ми предстои да взема решение, за което не съм сигурен. 

Отделете време, за да го откриете и преживеете.

Преди да го прочетете и направите, моля, отделете време, за да се подготвите.

Осигурете си тиха и приятна обстановка, без разсейващи или стресиращи фактори.

Настанете се удобно с прав гръб – на стол или в сейза. 

Насладете се и бъдете нежни със себе си.

След практиката, ако ви е харесало, правете го сутрин и вечер! И не забравяйте да го споделите с приятелите си!

Надявам се, че удоволствието да го откриете ще бъде толкова голямо, колкото е моето да ви го подаря

Живейте в мир.

Оливие

Gyoki hô – Контролирано дишане в гръбначния стълб.

Това упражнение позволява да прекарате “ки” през гърба, като насочите вниманието си върху дишането.

За да го направите, си представете, че дишате с гръбначния си стълб.

1. Позиция

  • Седнете в Сейза (седнали на колене, краката сгънати под задните части по японския начин).
  • Раздалечете коленете до максимум. Ако това изглежда твърде неудобно, можете да седнете на стол.
  • Дръжте гърба си изправен, без да се облягате на облегалката.
  • Полека затворете очи.

2. Упражнението

  • Вдишайте от фонтанелата в горната част на черепа, като оставите вниманието ви да се спусне надолу по протежение на гръбначния стълб до бедрата. Старайте се почувствате всеки прешлен, един по един, при преминаването на вдишването. Дишайте леко през корема.
  • Издишайте и оставете вниманието си да се изкачи от основата на гръбнака до върха на черепа. Старайте се да усещате прешлените един по един. Дишането се прави винаги през корема.
  • Ако по пътя почувствате, че дишането не преминава добре на нивото на някой прешлен, вдишайте от фонтанелата до нивото на блокиралото място, после издишайте от това място към горната част на черепа.
  • Повторете тази дихателна последователност, докато постепенно блокировката се освободи и ви позволи да пренесете дъха си надолу по гърба.
  • За да спрете упражнението, отворете дясното око (по-отдалечената от сърцето страна) в момент на вдишване, след това леко отворете лявото око, за да завършите. Тази предпазна мярка (начинът на отваряне на очите) се използва за защита на организма срещу евентуална външна агресия (ярка светлина, например). Това упражнение има свойството да повишава чувствителността на тялото.